Виховні години до 80-их роковин Бабиного Яру

29 вересня 2021 р. у ДНЗ «Львівське ВПХУ» було проведено виховні години, присвячені 80-тим роковинам трагедії Бабиного Яру, зокрема:
– виховна година «Бабин Яр: без права на забуття» у групі №101 за професією «Живописець, вітражник», класний керівник Габа Л.В.;
– бесіда «Погляд у минуле. Бабин Яр» у групі №102 за професією «Живописець, флорист», класний керівник Дуфанець О.О.;
– виховна година «Трагедія світового масштабу. Бабин Яр», в групі №105, класний керівник Тимків М.О., майстер в/н Ковальчин М.М.
Метою виховних заходів було розкрити суть трагедії Бабиного Яру, пояснити молоді її вплив на долю людства, формувати у здобувачів освіти громадянську позицію, плекати почуття любові до рідної землі, свого народу.
У вступному слові класний керівник групи №101 Леся Габа розповіла учням про Голокост, як одну із трагедій України минулого століття. Леся Василівна нагадала присутнім про те, що впродовж довгих років комуністичної диктатури правда про трагедію Бабиного Яру замовчувалась.
Класний керівник групи №102 Оксана Дуфанець акцентувала увагу учнів на тому, що людське життя – це найвища цінність на землі, знецінення якої – це тяжкий злочин. Впродовж заходу Оксана Олексіївна говорила з молоддю про людей, яких називають Праведниками світу, бо вони були готові на самопожертву заради іншої людини, що вмотивувало учнів до обговорення… Учні групи №102 взяли участь у виставці творчих робіт про Бабин Яр, презентувавши плакат “Бабин Яр не підлягає забуттю” (фото).
Класний керівник групи №105 Марія Тимків наголосила на тому, що ми повинні пам’ятати про Бабин Яр, аби ця трагедія ніколи не повторилася. Марія Олексіївна нагадала учнівській юні про те, що Бабин Яр – це сторінка української історії, яку нам належить пам’ятати. Правду кажуть про те, що коли вичерпується пам’ять, то тоді трагедії повторюються. Не забуваймо про це!
Учні групи №105 підготували повідомлення про трагедію Бабиного Яру та переглянули відео розповідь учасника тих подій «Мене вбивали, та я вижив…», відеоролик на пісню Н. Багтянської «Бабин Яр». Учні навчальних груп переглянули уривки з документального фільму «Бабин Яр: пам’ятаємо» (записи свідчень), відео «Бабин Яр – наша незагоєна рана»
У глибокій задумі, затамувавши подих, учні переглядали відео, яке спонукало їх до роздумів над проблемою добра і зла, осмислення миру і війни, життя і смерті, злагоди і взаєморозуміння між людьми, людських цінностей. Присутні роздумували над побаченим, над особистим прикладом самопожертви в ім’я людей. Напевно, так виглядає наше дорослішання, а такі години спілкування є одним із його (дорослішання) етапів. Молоді треба розповідати про такі сторінки історії країни, бо це – найкраще щеплення від популізму і віри у “добрих сусідів”, яке спонукає до роздумів і сприяє формуванню громадянської свідомості, позиції. «Вірю, сьогоднішній захід посприяв глибшому розумінню Вами (учнями) тих трагічних подій, адже ми сьогодні почули правду про Голокост, про недооцінений урок української історії, осмислили його, аби з надією дивитись у завтрашній день та вірою в те, що подібна трагедія не повториться. Адже такі заходи – уроки мужності назавжди залишаться в пам”яті учнів та стануть справжніми уроками життя… », – сказала Марія Ковальчин, підсумовуючи захід (Текст – Любов Сокіл).
Меню