Майстер клас Вітражна мозаїка

Майстер клас «Вітражна мозаїка» для популяризації вітражного мистецтва серед учнівської молоді

За історичною довідкою, мозаїки з невеликих пластинок кольорового скла були створені ще в Стародавньому Римі у храмах перших християн (І ст. н. е.), також відомо, що під час розкопок міст Помпеї і Геркуланума, які поховані від виверженням вулкану Везувію у 79 р. н. е., знайдені кольорові фрагменти вітражів.
Перші вітражі з’явилися в Галичині разом із запозиченим у Візантії християнством. Звідти й назва для них – «грецькі вік­на». Галицько-волинський літопис (XIII століття) в розповіді про церкву Іоанна Златоуста, яку збудував у Хелмі король Данило Галицький, власне згадує вікна «украшена стекли грецькими». Якими саме вони були – наразі невідомо. У Візантії та ранньо­християнських базиліках Давнього Риму, наприклад, полюбляли вікна з півпрозорих алебастру і селеніту – загадкова напівтемрява підсилювала містичність обряду.

Відкриваються у Львові і власні вітражні майстерні, наприклад – «Перша львівська фабрика вітражів Леона Аппеля». Тут був створений один з найбільш стильних сецесійних вітражів Львова – вітраж для будинку адвоката Регаля (1907 рік). Історія зберегла імена й інших власників львівських майстерень: Шапіри, Шпрінгманна, Штаубера… Вони спеціалізувалися на швидкому виготовленні камерних вітражних композицій для помешкань середнього класу, а також для сходових кліток, брам і балконних дверей, плафонів для стель. У розділі рекламних оголошень львівського тижневика «Наш край» за 1906 рік фірма Аппеля пропонує «розписане квітами і сецесійними орнаментами скло для вікон їдалень, спалень і сходових кліток, травлене скло для біб­ліотек з портретами поетів…».

В рамках проекту, який реалізовується згідно гранту від Українського культурного фонду, на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ» – створення Центру вітражного мистецтва, стоїть основна мета для збереження та популяризації вітражного мистецтва. Окрім допрофесійної підготовки учнів вітражної справи учасники Центру також проводять ряд різних заходів. Нещодавно нас запросили провести майстер клас для дітей віком 8-12 років у Народному домі «Просвіта», що на Левандівці по вул. Широкій, 1А. Наставник допрофесійної підготовки Гринишин Г. В. спільно з учнями групи 301: Хемій В., Заваринський І., Брай П., Печарська В., по професії «Живописець-вітражник» провели майстер клас на тему «Вітражна мозаїка». Близько тридцяти дітей, у дві групи, виконували творчі завдання. Роботи були різноманітні, хтось виконував фото рамку, інші робили декоративне панно. Усі матеріали та кольорові скельця були підготовлені завчасно, пройшли ряд технологічних процесів (нарізка скла, шліфування тощо). Від координатора проекту Голуба І. М. діти дізналися про місію проекту, наставник з помічниками розповіли про особливості професії вітражника, а діти змогли вміло виготовити оригінальні прикраси для себе та рідних.

Щоб відправити коментар вам необхідно авторизуватись.
Меню